اقدام برای مهاجرت به ترکیه از طریق تحصیل هدف بسیار مهمی است که زندگی آینده افراد در گرو آن میباشد. به همین دلیل است که همیشه متقاضیان پیش از شروع این کار با سوالات بیشماری مواجه میشوند. سوالاتی درباره نحوه و شرایط مهاجرت تحصیلی به ترکیه، هزینه تحصیل در ترکیه و سایر سوالات. ما اینجاییم که با شرح کاملی از روند تحصیل در ترکیه، خیالتان را از بابت همه ابهاماتی که در این پروسه دارید، راحت کنیم. گروه مهاجرتی آتلانتیک ۷۲۴ که تاکنون در حوزه ویزاهای اقامتی کانادا خدمات شایانی را به متقاضیان ارائه کرده، این بار مفتخر است تا با مهیا ساختن شرایط مطلوب و مناسب، مهاجرت و اقامت در ترکیه را برای علاقهمندان به تحصیل، کار، سرمایه گذاری و خرید و اجاره ملک در ترکیه بهپیش ببرد.
راهنمای مطالعه
چرا ترکیه را برای مهاجرت تحصیلی برگزینیم؟
امروزه ترکیه در همه جوانب پیشرفتهای چشمگیری داشته است. این کشور مدرن با اجرای سیستمهای آموزشی کانادایی و آمریکایی در مراکز علمی خود و پذیرش دانشجویان از طریق آزمونهای معتبری همچون SAT و GRE، به جاذبترین قطب تحصیلی برای دانشجویان بینالمللی تبدیل شده است. از بین متقاضیان خارجی، دانشجویان ایرانی از تحصیل در ترکیه بیش از دیگر دانشجویان استقبال کردهاند. دسترسی راحت از ایران به ترکیه، عدم نیاز به ویزای مسافرتی، فرهنگ و آداب مشابه با ایرانیان، خود عاملی است که منجر به افزایش قابل توجه تعداد ایرانیان ساکن ترکیه شده است. برایناساس، گشت و گذار و بازدید در بازهای حداکثر ۳ ماهه بدون اخذ ویزای ترکیه برای ایرانیان میسر میشود. اما تحصیل در ترکیه که در بازهای طولانیتر بهطول میانجامد، متقاضیان را موظف به دریافت کارت اقامت ترکیه (برای یکسال) کرده است.
پس هر یک از متقاضیان ایرانی بدون مانع ویزای تحصیلی بر سر راه خود، قادر خواهند بود تا در همه مقاطع تحصیلی اعم از مدارس، دانشگاه و… به تحصیل و آموزش بپردازند. ولی فراموش نشود که پیش از هر چیزی لازمه تحصیل در ترکیه، آشنایی با سیستم آموزشی ترکیه میباشد. موسسات آموزشی این کشور، هر ساله فعالیت آموزشی خود را از اواسط ماه سپتامبر یا اوایل ماه اکتبر آغاز میکنند و در نهایت در ماه مه و یا ماه ژوئن، برنامه آموزشی را به پایان میرسانند.
- تحصیل در مدارس ترکیه
مدارس دولتی ترکیه، بدون هیچ گونه هزینه و بطور رایگان امکان تحصیل را در دو مقطع ابتدایی و متوسطه (راهنمایی و دبیرستان) برای تمامی متقاضیان فراهم میکند. سیستم آموزشی در مدارس ترکیه هم ۱۲ ساله میباشد. بدین طریق، محصلان میبایست از ۶ سالگی بطور کاملا اجباری برای گذراندن تحصیلات در این دوره اقدام نمایند تا پس از گذراندن ۱۲ سال تحصیلی، مشمول شرکت در دانشگاههای ترکیه شوند.
– مقطع مهد کودک و یا پیش دبستانی: کودکان بین سنین ۳ الی ۵ سال که هنوز مجاز به شرکت در مدارس نیستند نیز کاملا اختیاری خواهند توانست در مهد کودک و یا پیشدبستانیهای دولتی و یا خصوصی ثبتنام نمایند تا آموزشهای مقدماتی را فرا گیرند.
– مقطع ابتدایی: برای کودکان، با ورود به سن ۶ سالگی، اجباری است که ۵ سال را برای تحصیل در مدارس ابتدایی ترکیه بگذرانند.
– مقطع متوسطه اول: پس از گذراندن دوره ابتدایی، محصلان مستلزم شرکت در دوره ۳ ساله متوسطه اول میباشند.
– مقطع متوسطه دوم: در نهایت، محصلان بین سنین ۱۵ الی ۱۸ سال، در دوره ۴ ساله متوسطه دوم (دبیرستان)، مشغول به تحصیلی میشوند.
هزینه تحصیل در ترکیه در مدارس دولتی کاملا رایگان میباشد؛ ولی از آنجایی که زبان اصلی تحصیل در این قبیل مدارس، ترکی و زبان دوم تدریس شده از سال چهارم، انگلیسی میباشد، دانشآموزان مهاجر میتوانند در مدارس بینالمللی ترکیه، مشغول به تحصیل شوند. تحصیل در ترکیه آن هم در مدارس بینالمللی با زبان اصلی انگلیسی و زبان دوم ترکی، مستلزم پرداخت مبلغ هزینهای بهعنوان شهریه میباشد؛ شهریهای که با توجه به شهر و مناطقی که مدارس در آنجا واقع شده، قابل تغییر است.
تحصیل در ترکیه، مقطع کارشناسی (لیسانس)
موضوعی که بیش از هر چیزی دانشجویان بینالمللی آن را در فکر و ذهن خود میپرورانند، مهاجرت تحصیلی به ترکیه در مقاطع دانشگاهی میباشد. در این روزها که دانشجویان پس از تحصیلات دانشگاهی خود، دغدغه ورود به بازار کار را دارند، انتخاب کشوری با دانشگاههای عالی در کنار بازار کار مناسب، مورد هدف قرار گرفته است.
متقاضیانی که با نمرات بالا دوران دبیرستان را پشت سر گذاشتهاند و در آزمونهای ورودی دانشگاههای ترکیه، موفقیت قبولی را از آن خود کردهاند، همچنین در آزمون آیلتس نمرهای بین ۵ الی ۶.۵ را کسب کردهاند، جزء اولویت پذیرفتهشدگان برای تحصیل در ترکیه قرار میگیرند.
با این همه، شرایط تحصیل در ترکیه در مقطع لیسانس، ممکن است در برخی از دانشگاهها کمی تغییر یابد.
تحصیل در ترکیه، مقطع کارشناسی ارشد (فوق لیسانس)
بطور معمول دانشجویان در دورهای دو ساله، تحصیلات کارشناسی ارشد خود را به پایان میرسانند. داشتن نمره آیلتس بین ۶ الی ۶.۵ از شرایط اصلی تحصیل در ترکیه محسوب میشود. بقیه شرایط برای مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاههای ترکیه بسیار مشابه به یکدیگرند. با این حال، در مواقعی بر اساس رشته و نوع دانشگاه مورد نظر این شرایط مشخص میگردد که دانشجویان بهتر است پیش از مهاجرت به ترکیه، تمامی شرایط دانشگاهها را بسنجند. چرا که برخی از دانشگاهها در کنار دریافت مدارک و اسناد لازمه، مصاحبه حضوری با فرد متقاضی را هم جز الزامات ثبتنامی خود قرار دادهاند.
تحصیل در مقطع دکترا
طول دوره تحصیلات در مقطع دکترا معمولا بین ۳ الی ۴ سال و در مواقعی کمتر یا بیشتر از این زمان میباشد. دانشجویان در مراکز آموزشی ترکیه در مقطع دکترا، ضمن یکسری دروسی که اجبارا موظف به گذراندن آن هستند، با انجام یکسری تحقیقات جداگانه، میتوانند از لحاظ مالی بخود کمک نمایند. شرایط تحصیل در ترکیه در این مقطع نیز در هر دانشگاه و برای هر رشته متفاوت میباشد. با این وجود در آزمون زبان آیلتس نمرهای بین ۶ الی ۷.۵ از شرایط الزامی پذیرش دانشجویان دکترا میباشد.
توجه: مدرک زبان آیلتس جزئی از شرایط پذیرفتهشدگان در مقاطع دانشگاهی ترکیه میباشد؛ اما این موضوع نباید به دغدغهای برای دانشجویان تبدیل شود. وجود این مدارک نقش و تاثیر موثر و مثبتی در روند مهاجرت و پذیرش از سوی دانشگاههای ترکیه دارد، اما بدون آن نیز دانشجویان خارجی خواهند توانست با گذراندن دورههای آموزشی زبان ترکی استانبولی، بهراحتی تحصیلات خود را در دانشگاه و کالجهای ترکیه سپری نمایند.
دانشگاههای ترکیه
وقتی با هدف مهاجرت تحصیلی ترکیه، تصمیم به ترک کشور خود را میگیرید، قبل از هر کاری انتخاب دانشگاه و موسسات آموزشی است که باید صورت گیرد. در سرتاسر کشور ترکیه، بیش از ۲۰۰ موسسه آموزشی در حال حاضر مشغول فعالیتند. عمده این مراکز زیر نظر شورای آموزش عالی ترکیه در سطح بینالمللی بصورت دانشگاههای دولتی و خصوصی، با حفظ تمامی استانداردهای آموزشی، دانشجویان را مورد آموزش قرار میدهند.
لیست بهترین دانشگاه های ترکیه:
نام دانشگاه | رنکینگ جهانی |
دانشگاه کوچ (Koc University) | ۳۰۱-۳۵۰ |
دانشگاه سابانجی (Sabancı Üniversitesi) | ۳۵۱-۴۰۰ |
دانشگاه بوگازیسی (Bogazici Üniversitesi) | ۴۷۱-۴۸۰ |
دانشگاه فنی خاورمیانه (Middle East Technical University) | ۴۷۱-۴۸۰ |
دانشگاه بیلکنت (Bilkent University) | ۴۰۱-۵۰۰ |
دانشگاه استانبول (Istanbul University) | ۴۰۱-۵۰۰ |
دانشگاه آتیلیم (Atılım University) | ۴۵۱-۵۰۰ |
دانشگاه فنی استانبول (Istanbul Technical University) | ۶۵۱-۷۰۰ |
نحوه مهاجرت تحصیلی به ترکیه
اقدام به اخذ ویزای تحصیلی ترکیه و عزم مهاجرت به این کشور، پیش از هر چیزی داشتن دعوتنامه و نامه پذیرش مراکز آموزشی ترکیه را نیاز دارد. اینکار در هنگام ثبت درخواست ویزا نشان میدهد که دانشجوی خارجی از جانب یک موسسه آموزشی، پذیرش اولیه را دریافت کرده است که هم اینک نیاز به دریافت ویزای تحصیلی دارند. در این مرحله است که دانشجویان با ارسال درخواست و تمامی مدارک و اسناد مورد نیاز، با بررسیهای ماموران مهاجرتی و پشت سر گذاشتن تمامی شرایط واجد صلاحیت و با بدست آوردن ویزای تحصیلی، خود را برای پرواز و مهاجرت آماده میکنند.
مدارک و شرایط تحصیل در ترکیه:
- گذرنامه ای با ۶ ماه اعتبار + ۴ قطعه عکس پاسپورتی (رنگی)
- اسناد و مدارک تحصیلی دوران پیشین به همراه تمامی ریزنمرات
- ارائه نامه تاییدیه دانشجو که از سوی مراکز آموزشی صادر گردیده است
- ارائه برنامه تحصیلی دانشجویان به منظور نمایش هدف و انگیزه مهاجرت تحصیلی به ترکیه
- اسناد مالی و بانکی برای اثبات توانایی مالی
- داشتن بیمهای تحت عنوان بیمه نامه دانشجویی
- ارائه بلیتهای رفت و برگشت
- تکمیل فرمهای شخصی و خانوادگی جهت درخواست ویزا
- تاییدیه پرداخت هزینه های ویزا